Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat een duurzaam alternatief vormt voor de cv-ketel op aardgas. Met een minimale hoeveelheid stroom weten deze geavanceerde apparaten warmte uit de omgeving om te zetten in warmte waarmee je woning en water verwarmd wordt. Ook de overheid is enthousiast over warmtepompen: daarom kun je premie krijgen als je een warmtepomp aanschaft.

Premies

De aanschaf van een warmtepomp valt onder de voorwaarden van uw netbeheerder en de totaalrenovatie premie. Deze geeft recht op vergoeding bij de aanschaf van een aantal apparaten, waaronder warmtepompen. Het maakt niet uit of je particulier of ondernemer bent, want beide partijen kunnen van de regeling gebruikmaken.

Let wel goed op de onderlinge verschillen: zo moet de warmtepomp bij een particuliere aanvraag binnen drie maanden na de aankoop worden aangevraagd en moet de warmtepomp op dat moment al geplaatst zijn en werken. Bedrijven kunnen de aanvraag indienen voor de pomp wordt geïnstalleerd en hebben een jaar de tijd om de warmtepomp in gebruik te nemen. Het is in geen enkel geval toegestaan de warmtepomp binnen een jaar na toekenning van de premie weer te verwijderen.

Premiebedragen voor warmtepomp

  • 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp
  • 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp
  • 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp
  • 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp

Max. 40% van het factuurbedrag

Geldt niet voor lucht-luchtwarmtepompen

Binnen de verzamelnaam zijn er verschillende typen warmtepompen. Deze komen grotendeels wel in aanmerking voor een vergoeding middels de ISDE, maar één groep is specifiek uitgesloten: de lucht-luchtwarmtepompen. Ook de categorieën die in principe wel in aanmerking komen, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag de warmtepomp maximaal 70 kW aan nominaal vermogen hebben en deel uitmaken van een verwarmingstoestel. Verder is het belangrijk dat het apparaat is voorzien van etiket, productkaart en technische specificaties.

Meer over: Premies Fluvius | Regelingen in Vlaanderen