De stroompannes zullen slechts 3 à 4 uur duren en zullen minstens een week op voorhand worden aangekondigd. Wie zich een beetje voorbereidt, zal dus geen grote hinder ondervinden. Wij onderzochten alvast waar de Belgen maar beter even kunnen bij stilstaan.

Verlichting

De meeste stroompannes zullen uiteraard plaatsvinden in de winter, wanneer het vroeg donker wordt. Voorzie daarom voldoende noodverlichting. Zorg er in eerste instantie voor dat er altijd een werkende zaklamp klaar ligt. Die kan u vervolgens gebruiken om kaarsen aan te steken of om andere lampen op batterijen aan de praat te krijgen. Zorg er ook voor dat u altijd voldoende kaarsjes en lucifers of aanstekers in huis heeft. Op die manier kunnen de donkere dagen toch ook erg gezellig worden!

Warmte

Warmtevoorziening zal op zich niet voor grote problemen zorgen aangezien de stroompannes slechts korte tijd zullen duren. Zorg ervoor dat het huis in de namiddag goed wordt voorverwarmd, zodanig dat je wel enige tijd zonder elektriciteit kan. Verder is het ook mogelijk om petroleumvuurtjes te voorzien om in nood de kamer toch verder te verwarmen.

Koelkast en diepvries

Een diepvries en een koelkast kunnen gedurende kortere periodes zonder elektriciteit. De duur van de stroomonderbrekingen is zodanig ingesteld dat gewone diepvriezers en koelkasten geen problemen zullen ondervinden. Wie toch maatregelen wil treffen, kan dat op verschillende manieren. Je kan de diepvries voorzien van enkele koelelementen, die de kou wat langer opslaan. Verder is het ook aangewezen om de diepvries zo weinig mogelijk te openen om zo de koelte te bewaren. Voedsel dat in de koelkast thuishoort, koop je best aan in kleine verpakkingen. Zo hoef je nooit grote hoeveelheden voedsel weg te gooien als er toch iets niet meer eetbaar is.

Water

Denk erom dat ook watervoorziening tijdens de stroompannes moeilijk kan zijn. Het is dan ook aangewezen om enkele emmers water te voorzien om de vaat te doen, het toilet door te spoelen of de was te doen. Je kan per huishoudtoestel nadenken over de nodige voorzieningen.

Koken

Wie wil koken tijdens de stroompannes, kan maar beter een campingvuurtje op gasbasis voorzien. Ook koud voedsel, voorgemaakte maaltijden en voedsel uit blikken kan een oplossing bieden voor wie tijdens de onderbrekingen een maaltijd wil klaarmaken. Denk er ook aan dat het niet mogelijk is om tijdens een stroomonderbreking geld af te halen. Als je dus geen cash geld hebt, kan je niet zomaar eten gaan kopen. Bovendien zullen veel winkels wellicht sluiten tijdens stroomonderbrekingen.

Tanken

Besef ook dat het geen zin heeft om naar een tankstation te gaan tijdens een stroomonderbreking. Ook daar zal immers alles buiten werking zijn.

Computers

We kunnen ons allemaal best wel enkele uren zonder computer bezighouden. Alleen is het erg belangrijk om rekening te houden met het feit dat alles vanaf een bepaald moment wordt uitgeschakeld. Wie beroepshalve veel met de computer moet werken, kan er dus maar beter aan denken om tijdig backups te maken. Op die manier hoeven de elektriciteitpannes niet voor grote problemen te zorgen.

Toch nog problemen?

Schade door stroompannes, zal deze winter in veel gevallen gedekt worden door de brandverzekering. Vaak betaalt de brandverzekering zelfs het verlies van de inhoud van de diepvries. Het is wel aangewezen om eerst de precieze formulering van het contract na te gaan, alsook het soort schade dat u ondervindt. Alarmsystemen werken gewoonlijk op batterijen, dus over inbraak hoeft u zich geen zorgen te maken. Bovendien zal de overheid zorgen voor extra politiecontrole wanneer onderbrekingen plaatsvinden.